Kouluterveydenhuollon tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhdessä oppilaiden, vanhempien ja koulun muun henkilökunnan kanssa.
Terveydenhoitaja tapaa oppilaat vuosittain. Koululääkärin tarkastuksessa käyvät 1., 5. ja 8. -luokkien oppilaat. Kasvun, näön ja kuulon seulonnan ohella terveystarkastuksissa keskustellaan lasten kehittymisestä, koulunkäynnistä, harrastuksista, terveystottumuksista ja mielialoihin liittyvistä asioista. Lisäksi terveystarkastusten yhteydessä annetaan rokotusohjelman mukaiset rokotukset.
Oppilaat kutsutaan tarkastuksiin ja kontrolleihin pääsääntöisesti Wilman kautta lähetetyin kutsuin. Mikäli oppilas huomaa kutsun saatuaan, että ilmoitettu ajankohta ei sovi, voidaan sopia uusi aika.
Mikäli oppilaan mieltä painaa jokin sosiaalinen, psyykkinen tai fyysinen asia, kannattaa siitä tulla keskustelemaan. Mikäli ongelma ei ratkea terveydenhoitajan luona, on mahdollisuus saada lähete eteenpäin. Oppilaat on vakuutettu koulussa sattuneiden tapaturmien varalta.
Alaluokat
Terveydenhoitaja on paikalla koululla maanantaisin, tiistaisin ja useimmiten perjantaisin. Avovastaanottoaika oppilaille on klo 11.30 – 12.00.
Terveydenhoitaja Emmi Hietanen on tavoitettavissa Wilman kautta, puhelinajalla ma – pe klo 11.30 – 12.00 puh. 044 486 0608 tai sähköpostilla emmi.hietanen@pirha.fi.
Yläluokat
Terveydenhoitaja on paikalla koululla maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin. Avovastaanottoaika oppilaille on klo 11-12.
Terveydenhoitaja Hanna-Maria Peltonen on tavoitettavissa Wilman kautta, puhelimitse puh: 050 390 4790 tai sähköpostilla hanna-maria.peltonen@pirha.fi
Kouluille jalkautuva psykiatrinen sairaanhoitaja eli psyykkari, puh 041 730 5901
Koulupsykologin työ painottuu oppilaan koulunkäynnissä, oppimisessa tai kasvussa ja kehityksessä esiin tulevien haasteiden selvittämiseen, tutkimiseen ja tukemiseen. Työskentely tapahtuu yhteistyössä perheen ja koulun kanssa. Koulupsykologin palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.
Oppilaat itse, vanhemmat ja opettajat voivat ottaa suoraan koulupsykologiin yhteyttä, mikäli on huolta:
- oppimisesta ja koulunkäynnistä
- keskittymisestä
- käyttäytymisestä
- tunne-elämään liittyvistä asioista esim. mieliala, pelot ja jännittäminen
Mitä palvelut ovat?
- oppimisvaikeuksien kartoitus ja muut psykologiset tutkimukset
- hoidon tarpeen arviointi ja tarvittaessa jatkotutkimuksiin sekä kuntoutukseen ohjaaminen
- keskustelu- ja tukikäynnit
- konsultaatio (myös puhelimitse)
Koulukuraattorin työ edustaa sosiaalityön asiantuntemusta kouluissa. Koulukuraattorin työn tavoitteena on lapsen ja nuoren hyvinvoinnin ja myönteisen kehityksen tukeminen, koulunkäyntiin liittyvissä pulmissa auttaminen sekä vanhempien kasvatustyön tukeminen. Käytännössä koulukuraattorin työ on yksilökeskusteluja oppilaan kanssa, tapaamisia ja yhteydenpitoa perheen ja yhteistyötahojen kanssa, tarvittaessa ohjausta muiden palvelujen piiriin, oppilasryhmien kanssa työskentelyä sekä opetushenkilöstön konsultointia. Lisäksi koulukuraattori kuuluu koulukohtaiseen yhteisölliseen oppilashuoltoryhmään ja osallistuu tarvittaessa yksittäisen oppilaan asian käsittelyyn yksilökohtaisessa monialaisessa asiantuntijaryhmässä.
Oppilaat voivat ottaa koulukuraattoriin yhteyttä omatoimisesti tai vanhempien, opettajan tai muun koulun henkilökunnan jäsenen ohjaamana. Yhteyttä voi ottaa Wilman kautta, tekstiviestillä, sähköpostilla tai tulla välitunnilla varaamaan ajan paikan päältä. Oppilaat voivat itse varata kuraattorilta keskusteluaikaa, yhteyttä voivat ottaa myös vanhemmat ja opettajat.
Vuorentaustan koulun yläluokilla ja lisäopetuksessa kuraattorina toimii Rami Jämsä, puh. 041 730 9373. Kuraattori on koululla paikalla pääsääntöisesti torstaisin ja perjantaisin.
Alaluokkien kuraattorina on Pekka Allén, puh. 050 313 2478. Kuraattori on koululla paikalla pääsääntöisesti torstaisin.
Sähköpostiosoite:
etunimi.sukunimi@pirha.fi
Kuraattoripalvelut ovat maksuttomia, luottamuksellisia ja vapaaehtoisia.
Kouluyhteisöohjaaja eli koppari toimii nuorisotyön, kasvatuksen ja ohjauksen ammattilaisena koulun arjessa. Hän on matalan kynnyksen aikuinen, joka on koululla nuoria varten. Työn laajempana tavoitteena on tukea nuorten hyvinvointia ja kouluun kuulumisen tunnetta, ennaltaehkästä mahdollisia ongelmia sekä luoda positiviista koulukulttuuria, jossa nuoret saavat ilon, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden kokemuksia. Pääasiallisesti koppari työskentelee 6.-9 -luokkalaisten nuorten parissa. Vuorentaustan koulussa koppari on aloittanut työskentelyn keväällä 2024.
Kopparilla on oma työtila Tornitien toimipisteessä, jonne nuoret ovat tervetulleita välituntisin hengailemaan, pelailemaan ja kertomaan kuulumisiaan. Kahvitkin voidaan keittää. Kohtaamisia nuorten kanssa syntyy myös välituntikierroksilla koulun käytävillä sekä ohjattujen välituntiaktiviteettien parissa. Nuori voi lähestyä kopparia yksin tai kaverin kanssa asialla kuin asialla; kopparille voi kertoa niin iloista kuin suruistaan, isoista tai pienistä, liittyivät ne sitten kouluun, kaverisuhteisiin tai vaikkapa vapaa-aikaan. Keskustelut ovat aina luottamuksellisia. Tarvittaessa koppari voi ohjata nuoren eteenpäin muiden palvelujen pariin (esim. kuraattori, kouluterveydenhuolto).
Koppari tekee läheistä yhteistyötä koulun opetus- ja opiskeluhuollon henkilöstön kanssa. Kouluyhteisöohjaajan voikin nähdä esimerkiksi oppitunneilla, erityisesti TVV-tunneilla tai sellaisten oppiaineiden tunneilla, jossa aineenopettaja ja koppari ovat löytäneet luontaisen kohdan yhteistyölle. Koppari osallistuu myös yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän kokouksiin. Koppari kuuluu osaksi Ylöjärven nuorisopalveluiden henkilöstöä, joten yhteistyö niin nuorisotilojen työntekijöiden kuin vaikkapa erityisnuorisotyöntekijöiden suuntaan on helppoa ja tiivistä. Koulun loma-aikoina kopparin voikin löytää muista nuorisopalveluiden tehtävistä, esimerkiksi retkiltä tai leireiltä. Yhteistyötä voidaan tehdä myös liikunta- ja sosiaalipalveluiden kanssa tarpeen mukaan. Näin kopparilla on myös mahdollisuus muodostaa kokonaisvaltainen käsitys nuorten elämästä ja tukea sitä parhaalla mahdoliisella tavalla.
Yhteystiedot:
Kouluyhteisöohjaaja Roosa Jokela
puh. 041 730 8726
roosa.jokela@ylojarvi.fi
Instagramista & Snapchat @koppariroosa
Kopparin lähiesihenkilö on Ylöjärven kaupungin vastaava nuoriso-ohjaaja.