Ylöjärven kaupunki palkitsee vuosittain ansioituneita urheilijoita ja urheilutoimijoita sekä valitsee vuoden parhaat kuudessa eri kategoriassa.
Vuoden parhaiden urheilutoimijoiden valinta
Vuoden parhaat urheilutoimijat ovat haussa vuosittain kalenterivuoden lopulla. Vuoden parhaiden urheilutoimijoiden valinta tapahtuu määräaikaan mennessä saapuneiden esitysten perusteella. Valinnan edellisvuoden parhaista urheilutoimijoista tekee hyvinvointilautakunta vuoden ensimmäisessä kokouksessaan. Esitykset valinnoista tekee hyvinvointilautakunnan nimeämä valintatyöryhmä.
Esityksiä palkittavista voivat tehdä yksittäiset kuntalaiset, seurat tai urheilijoiden muut edustajat sähköisellä lomakkeella tai suoraan sähköpostitse liikuntapäällikölle. Myös valintatyöryhmä voi tehdä esityksiä. Hakuaika määritellään vuosittain erikseen ja se julkaistaan kaupungin tiedostusvälineissä.
Palkintokategorioita on kuusi:
- vuoden urheilija
- vuoden nuori urheilija (20 v. tai alle)
- Vuoden veteraaniurheilija (35+ v.)
- vuoden joukkue
- vuoden seuratoimija
- vuoden liikunta-/urheiluteko
Kaikissa kategorioissa valinnan ehtona on, että valittu on ylöjärveläinen. Joukkueen kohdalla tätä tulkitaan väljemmin, kuitenkin niin, että joukkueen on oltava ylöjärveläisseuraa edustava. Yksittäisen palkittavan ei kuitenkaan tarvitse edustaa paikallista seuraa.
Vuoden urheilijoiden valinnassa huomioidaan paitsi palkitsemisvuoden ansiot myös pitkän ajan menestyspolku. Vuoden urheilijoiden ja joukkueiden valinnassa huomioidaan myös edellisvuosien palkittujen lajikirjo ja henkilövaihtuvuus.
Vuoden seuratoimija voi olla valmentaja, tuomari, joukkueenjohtaja tai kuka tahansa seurassa hyvää työtä tehnyt henkilö, joka seuran mielestä ansaitsee kiitosta.
Vuoden liikunta-/urheilutekona voidaan palkita hyvin erilaisia tekoja, jotka ovat edistäneet ylöjärveläisten liikunta-aktiivisuutta tai urheilumenestystä.
Palkita voidaan vain yhdessä kategoriassa saman vuoden aikana.
Vuoden parhaiden huomioiminen tapahtuu vuosittain järjestettävässä palkitsemistilaisuudessa helmikuun aikana. Vuoden parhaat palkitaan stipendein sekä muistomitalein. Lisäksi vuoden urheilija saa nimensä urheilutalolla olevaan Vuoden Urheilija -tauluun.
Stipendien suuruudet: Vuoden urheilija 1500 euroa, vuoden nuori urheilija 1000 euroa, vuoden joukkue 750 euroa, vuoden seuratoimija 500 euroa ja vuoden teko 500 euroa.
Vuoden urheilija on valittu Ylöjärvellä vuodesta 1982 alkaen. Katso lista vuoden urheilija -valinnoista (pdf).
Kannustusstipendit
Vuoden parhaiden ohella kaupunki palkitsee myös muita vuoden aikana menestyneitä nuoria, alle 20-vuotiaita urheilijoita sekä harkinnan mukaan jakaa kannustusstipendejä huipulle pyrkiville nuorille urheilijoille. Palkittaviksi urheilijoiksi katsotaan Suomen mestarit (yksilö tai joukkue) sekä arvokisamitalistit (Pohjoismaiden-, Euroopan- tai maailmanmestaruuskilpailut).
Kannustusstipendi myönnetään ylöjärveläiselle tai ylöjärveläisseuraa edustavalle urheilijalle. Harkinnan mukaan stipendi voidaan myöntää urheilijalle, jonka juuret ovat Ylöjärvellä ja hän tuo ylöjärveläisyyttä esille myönteisesti.
Stipendin suuruuteen vaikuttaa saavutuksen taso. Juniorisarjojen menestys katsotaan yleistä sarjaa alemmaksi.
Nämä stipendit ovat haettavissa vuoden urheilutoimijoiden valinnan yhteydessä. Stipendin voi saada, mikäli kaupunki ei ole jo muussa yhteydessä palkinnut ko. menestyksestä.
Vuoden 2024 parhaat urheilutoimijoiden sekä kannustusstipendin saajien valinta
Vuoden 2024 urheilumenestyjät ovat parhaillaan haussa ja esityksiä vuoden parhaiksi urheilutoimijoiksi sekä kannustusstipendien saajiksi voi esittää 1.1.2025 klo 23.59 saakka. Esitykset toimitetaan sähköisellä lomakkeella tai vaihtoehtoisesti sähköpostitse liikuntapäällikölle. Sähköpostiesityksiin tulee kirjata selkeästi esitettävän henkilön/joukkueen yhteystiedot, saavutukset vuonna 2024 sekä perustelut sille, miksi esitettävä urheilija/joukkue ansaitsee vuoden parhaan tittelin tai kannustusstipendin. Valintakriteerit ovat esitettynä näillä sivuilla.
Lähetä esityksesi sähköisellä lomakkeella tästä.
Lisätietoja voi kysellä liikuntapäällikkö Sini Aallolta (etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi, p. 041 730 0165).
Vuoden 2023 valinnat
Vuoden 2023 parhaat urheilutoimijat julkaistiin 15.2.2023 järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa.
- Vuoden Urheilija: Isabella Lillqvist, suunnistus
- Vuoden Nuori Urheilija: Nella Honkaniemi, paini
- Vuoden Joukkue: C-tytöt/lentopallo, Ylöjärven Ryhti
- Vuoden Seuratoimija: Jali Jamalainen, Uplakers
- Vuoden Teko: Ylöjärven Ryhdin seurahistorian ensimmäinen hiihdon yleisen sarjan SM-mitali (joukkue: Elsa Torvinen ja Eevi-Inkeri Tossavainen)
Vuoden 2023 urheilumenestyksestä palkittiin lisäksi seuraavat urheilijat: - Alho Elsa, akrobatiavoimistelu
- Nuppola Netta, akrobatiavoimistelu
- Laine Elviira, akrobatiavoimistelu
- Tuohenmaa Tero, voimapunnerrus ja penkkipunnerrus
- Suksi Merja, ratamelonta
- Holstikko Isla, maastopyöräily
- Aho Roni, paini
- Ristolainen Päivi, voimanosto
- Laitinen Mika, painonnosto ja voimanosto
- Pietilä Riina, BMX
- Helin Onni, Taekwondo
- Selin Jessica, painonnosto
- Vähäkoski Antti, painonnosto ja voimanosto
- Nissilä Sisu, voimanosto
- Vähäkoski Juha, painonnosto
- Jokela Jenna, rytminen voimistelu ja taitoluistelu
- Helenius Konsta, jääkiekko
- Itäpää Jaakko, nyrkkeily
- Ketonen Jalo, paini
- Lahtinen Jorma, pöytätennis
- Ketola Neea, jääkiekko
Huomattavasta urheilumenestyksestä palkitseminen
Ylöjärven kaupunki palkitsee urheilijoita ja joukkueita myös erikseen huomattavista urheilusaavutuksista. Huomattavaksi urheilumenestyksestä lasketaan EM-, MM- ja Olympiamitalit. Palkitsemissummat ja -tavat päätetään tapauskohtaisesti erikseen.
Kummiurheilijatoiminta
Kummiurheilijatoiminta on kaupungin ja urheilijan välistä markkinointiyhteistyötä. Tässä yhteistyössä kaupunki tukee urheilijaa taloudellisesti ja kummiurheilija puolestaan edistää Ylöjärven kaupungin markkinointia ja lisää kaupungin tunnettuutta. Kummiurheilija voi olla yksilöurheilija tai joukkue.
Yhteistyöstä solmitaan vuosittain yhteistyösopimus, jonka vahvistaa hyvinvointilautakunta. Sopimuksen arvo voi kummiurheilijan taloudellisen tilanteen, lajin luonteen ja yhteistyösopimuksen sisällön perusteella vaihdella 1000 euron ja 10 000 euron välillä. Kaupunki maksaa sopimuksen mukaisen summan 2-3 erässä kummiurheilijavuoden aikana. Arvo määritellään vuosittain sopimuksen laadinnan yhteydessä.
Kummiurheilijan valitsee hyvinvointilautakunta liikuntapäällikön esityksestä. Valittavan on oltava vahvan Ylöjärvi-yhteyden omaava kansallisesti ja kansainvälisesti kiinnostava urheilija. Valitun urheilijan tulee edustaa Ylöjärven arvoja ja strategisia tavoitteita. Ensisijaisesti markkinointiyhteistyötä tehdään kansainvälisen tason urheilijan kanssa, joka on mediassa ja somessa seurattu ja profiloitunut Ylöjärvellä asuvaksi tai kytkeytyy jollain muulla selkeällä tavalla Ylöjärveen. Kansainvälisellä tasolla tarkoitetaan, että urheilijalla on sopimuskaudella realistinen potentiaali edustaa Suomea oman lajinsa maaotteluissa ja arvokisoissa.
Koska kyseessä on kahdenvälinen yhteistyö, on sponsoroitavan tarjottava kaupungille vastinetta saamastaan avusta. Urheilijan täytyy olla esiintymistaitoinen ja sitoutunut sopimuksessa erikseen sovittuihin tilaisuuksiin, markkinointimateriaaleihin ja viestintään. Valittavan kummiurheilijan täytyy vuoden aikana mm. tuottaa omille some-kanavilleen sekä kaupungin viestintäkanaviin sisältöä yhdessä erikseen sovittavalla tavalla.
Kummiurheilijoiden kanssa pyritään ensisijaisesti pitkään yhteistyöhön. Tämä tarkoittaa sitä, että joka vuosi ei valita uutta kummiurheilijaa, mikäli tarvetta siihen ei ole. Kummiurheilijan kanssa käydään arviointikeskustelu kummivuoden lopussa ennen uuden sopimuksen laadintaa. Sopimuksen jatkosta päättää kaupunki.
Ylöjärven kaupunki käynnisti kummiurheilijatoiminnan vuonna 2023. Kaupungin ensimmäinen kummiurheilija on telinevoimistelija Joona Reiman. Lisätietoja kummiurheilijasta
Muu yhteistyö
Ylöjärven kaupungilla on mahdollisuus sponsoroida ylöjärveläistä yksilö- tai joukkuelajin urheilijaa tai joukkuetta harkinnan mukaan. Sponsorisopimuksista päättää hyvinvointilautakunta.