Siirry sisältöön
Valitse sivu

Tunnuseläin ja -kasvi

Ylöjärven kaupungin tunnuseläin, palokärki, on monille tuttu kookas tikkalintu. Mustasta puvusta erottuu selvästi punainen päälaki. Tuttu on myös palokärjen kovaääninen ja pitkä rummutus sähköpylväissä ja puissa. 

Kaupungin nimikkolajiksi se valittiin asuntomessuvuonna 1996. Perusteluissa todettiin palokärjen kuvastavan hyvin messujen teemaa eli ekologista puurakentamista.

Palokärki on kaikkialla suhteellisen harvalukuinen vanhojen mänty- ja sekametsien laji. Pesimistä rajoittaa nykyisin kyllin paksujen puiden vähyys. Palokärjen herkkua ovat hevos- ja kekomuurahaiset, jotka se löytää jopa lumen alta. Pesäkolonsa se kovertaa yleensä haapaan tai mäntyyn. Pesäkolojen läheltä löytyykin usein jopa kymmensenttisiä lastuja tältä puurakentamisen ammattilaiselta. 

Palokärkeä tavataan Ylöjärvellä monin paikoin. Metsäalueiden lisäksi se on tuttu myös taajama-alueilla, mm. Vuorentaustassa ja Siivikkalan liepeillä. Harjullakin palokärkeä kuulee usein.

Lisätietoja palokärjestä Wikipediassa

Valokuva tunnuskasvista
Ylöjärven kaupungin tunnuskasvi, harjumasmalo. Kuva Harri Luojus.

Tunnuskasvi, harjumasmalo, saapui Ylöjärvelle ensimmäisten putkilokasvien joukossa jääkauden jälkeen. Yhä edelleen se sinnittelee avoimilla harjun paisterinteillä mm. Pinsiönharjulla ja Teivaalanharjun Horhassa.

Harjumasmalo kuuluu hernekasveihin, mikä selittää sen menestymisen paljailla kivennäismailla. Hernekasveilla on typpeä sitovia bakteereja juurinystyröissään. Harjumasmalon tunnistaa keltaisesta palleromaisesta, apilaa muistuttavasta kukinnosta. Lehtien päätylehdykät ovat huomiota herättävän isot.

Harjumasmalon valintaa Ylöjärven nimikkolajiksi perusteltiin muun muassa sillä, että se on ensimmäisiä ylöjärveläisiä ja se kuvastaa Ylöjärven arvokasta harjuluontoa.

Parhaiten masmaloon voi tutustua Hämeenkyrön rajan tuntumassa olevilla soranottoalueilla, missä masmalo on levinnyt maisemoiduille sorarinteille. Lajia tavataan myös siellä täällä teiden penkereillä, mihin on ajettu soraa harjulta. Viljakkalantien varrella Takamaalla lajia esiintyy monin paikoin.

Harjumasmaloa tavataan vain Suomessa. Lajia esiintyy Hämeestä Kuusamoon saakka, mutta kaikkialla varsin harvalukuisena. Masmalo on rauhoitettu.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta!

Viimeksi muokattu3.12.2024