Nämä järjestyssäännöt koskevat kaikkia Ylöjärven perusopetuksen kouluja.
Metsäkylän yhtenäiskoulun koulukohtaiset tarkennukset jokaisen alakohdan yhteydessä kursivoidulla tekstillä.
Tässä laadittujen järjestyssääntöjen tarkoituksena on edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. (POL 29§ 4 mom.)
Suomen lainsäädäntö ja nämä järjestyssäännöt velvoittavat kaikkia koulussa opiskelevia oppilaita kouluaikana ja kaikissa koulun järjestämissä tilaisuuksissa sekä koulun ulkopuolella annettavassa opetuksessa. Säännöt koskevat kaikkia opetuksen järjestämispaikkoja.
Järjestyssäännöt on laadittu ja ne velvoittavat Opetushallituksen antamien ohjeiden mukaisesti: Järjestyssääntöjen laatiminen | Opetushallitus (oph.fi)
3.1 Oppilaiden yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä muut oikeudet
Kaikilla oppilailla on yhdenvertainen ja tasa-arvoinen asema, sivistykselliset perus- ja ihmisoikeudet sekä oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Ketään oppilasta ei saa asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella (Perustuslaki 6§). Ylöjärven kaupungin peruskouluissa edistetään kaikessa toiminnassa tasa-arvoisuutta sekä kulttuurisesti moninaista ilmapiiriä ja kulttuurien välistä ymmärtämistä.
Kaikilla oppilailla on oikeus saada opetusta kaikkina koulun työpäivinä sekä oikeus turvalliseen kouluympäristöön sekä muihin lainsäädännössä määriteltyihin etuuksiin ja palveluihin. Oppilaalla on oikeus opiskeluun ilman kiusaamista, väkivaltaa ja häirintää. (Perusopetuslaki 16§, 16a§, 17§, 17a§, 29§, 30§, 31§, 31a§, 32§, 33§, 34§) Perusopetuslaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628
3.2 Oppilaan velvollisuudet
Oppilaalla on velvollisuus osallistua opetukseen, kunnes oppivelvollisuus on suoritettu. (Perusopetuslaki 26§)
Oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti. Oppilaan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden oppilaiden, kouluyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä. (Perusopetuslaki 35§)
Oppilaalla on velvollisuus osallistua opetukseen, ellei hänelle ole myönnetty lupaa poissaoloon.
3.3 Turvallisuus, viihtyisyys ja opiskelun esteetön sujuminen
3.3.1 Hyvä käytös
Ylöjärven kaupungin peruskouluissa oppilailta edellytetään toisten huomioonottamista, työ- ja opiskelurauhan edistämistä ja kunnioittamista, tervehtimistä sekä ohjeiden noudattamista.
Oppilas on tietoinen tietolähteiden käytöstä ja plagioinnista annetuista laeista ja noudattaa niitä. Hänen tulee noudattaa oppilastöissään kopiointirajoituksia, lähteiden merkitsemisvelvollisuutta sekä tekstin/kuvien julkaisuoikeuksia. (Tekijänoikeuslaki (404/1961.)
Oppilas ei saa julkaista toisesta henkilöstä otettua valokuvaa tai videota ilman tämän lupaa internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa. Toisen tavaroihin koskeminen ilman asianomaisen henkilön lupaa on kielletty.
Oppilaan tulee ilmoittaa aiheutuneesta vahingosta koulun henkilökunnalle. Aiheuttamansa vahingon oppilas on velvollinen korvaamaan vahingonkorvauslain mukaisesti.
Hyvä käytös edellyttää hyvien ruokailutapojen noudattamista.
Asialliseen pukeutumiseen kuuluu tarkoituksenmukainen vaatetus ja se, ettei pukeuduta toisia loukkaavalla tavalla (kuvat, tekstit) tai hyvän tavan vastaisesti.
Oppilailta edellytetään määrätyistä ja sovituista ajoista kiinnipitämistä ja täsmällisyyttä.
Oppilas tietää ja osaa hyvän käyttäytymisen kriteerit sekä noudattaa niitä.
Oppilaita suositellaan noudattamaan terveellisiä elämäntapoja. Suositellaan, ettei oppilas tuo kouluun makeisia ja energiajuomia. Suositellaan, ettei kouluun tuotaisi rahaa ja arvoesineitä. Koulu ei ole vastuussa ko. esineistä.
Kohtelen muita asiallisesti ja ystävällisesti. Käytän kouluun sopivaa kieltä ja puhun asiallisesti muille oppilaille ja koulun henkilökunnalle. Muistan myös fyysisen koskemattomuuden.
Toisen tavaroihin koskeminen ilman asianomaisen henkilön lupaa on kielletty. Huomioin, että opettajan tavaroita on luokassa opettajan pöydällä ja pöydän ympäristössä.
Ruokailen luokan omalla vuorolla opettajan osoittamassa paikassa. En käytä ruokailussa kännykkää. En hae ruokalasta ruokaa tai juomaa oman ruokailuvuoron ulkopuolella.
En peitä kasvojani koulussa, poislukien mahdolliset naamarit teemapäivinä.
Tulen oppitunneille täsmällisesti. Jos kuitenkin myöhästyn, selvitän asiallisesti myöhästymiseni syyn. Korvaan myöhästymiseni opettajan kanssa sovitulla tavalla.
Jätän ulkovaatteeni naulakkoon oppituntien ja ruokailun ajaksi. En pidä päähineitä (lippis, pipo tms. ja pyydettäessä huppu) tai päällysvaatteita oppitunneilla enkä ruokalassa.
Minulla on oppitunneilla tarvittavat opiskeluvälineet mukana ja kotitehtävät tehtyinä.
Otan muut huomioon oppitunneilla keskittymällä omaan työhöni ja antamalla muille työrauhan.
Noudatan K-merkkiä (keskeytä – katso – kuuntele).
Syön omat evääni välitunneilla. Oppitunneilla syön omia eväitä vain opettajan luvalla.
Purukumia syön oppitunneilla vain opettajan luvalla.
En tuo energiajuomia kouluun.
3.3.2 Oleskelu ja liikkuminen
Kouluun saapuessa ja välitunneilla oppilaat viettävät aikaansa koulun määrittelemällä alueella. Koulun päättyessä oppilas lähtee heti kotimatkalle, jää odottamaan koulukuljetusta tai siirtyy iltapäivätoimintaan.
Oppilas ei saa poistua opetustilanteesta eikä koulun alueelta koulupäivän aikana ilman opetukseen liittyvää tai opettajan hyväksymää muuta perusteltua syytä.
Suositellaan koulumatkojen kulkemista jalan ja pyörällä pyöräilykypärää käyttäen sekä liikennesääntöjä noudattaen. Koulumatkoilla käyttäydytään asiallisesti muita kiusaamatta, häiritsemättä tai syrjimättä.
Ylöjärven koulukuljetussääntöjen mukaisesti osalla oppilaista on oikeus koulukuljetukseen koululle ja koululta takaisin joko bussilla tai taksilla. Oppilailta edellytetään asiallista käyttäytymistä kuljetusten aikana.
Jos tulen kouluun pyörällä, mopolla, mopoautolla tai muulla kulkuvälineellä, säilytän sitä koulupäivän ajan niille osoitetussa paikassa.
Liikun koulun pihalla olevilla parkkipaikoilla vain, jos tulen tai menen ajoneuvoon kouluun tullessa tai lähtiessä. Huomioin myös, että polkupyöräreitit kulkevat koulupihan reunoilla.
Liikun koulun tiloissa rauhallisesti kävellen ja meluamatta.
Huomioin, että koulun piha-alueet ovat koulun ja iltapäivätoiminnan käytössä koulupäivinä klo 16 asti.
3.3.3 Siisteydestä ja ympäristöstä huolehtiminen
Jokaisen oppilaan tulee pitää hyvää huolta omasta, toisten sekä koulun omaisuudesta. Oppilaan tulee huolehtia saamistaan oppimateriaaleista ja välineistä.
Jokaisella oppilaalla on velvollisuus käsitellä koulukiinteistöä ja kalusteita huolellisesti.
Jos oppilas roskaa koulun tiloja, tulee hänen huolehtia myös jälkien siivoamisesta.
Oppilas on velvollinen korvaamaan koulun tai yksityisen omaisuudelle aiheuttamansa vahingon. (Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2. luku, 2§)
Oppilaan velvollisuuksiin kuuluu myös likaamansa tai epäjärjestykseen saattamansa koulun omaisuuden puhdistamiseen tai järjestämiseen. (Perusopetuslaki 35§)
Koulumme on sukkakoulu, joten riisun ulkokenkäni sisään tullessani ja laitan kengät niille varattuun telineeseen.
Palautan käyttämäni koulun tavarat omille paikoilleen käytön jälkeen.
Olen itse vastuussa omista tavaroistani (urheiluvarusteet, sisäkengät, kännykät, jne.). Olen tietoinen, että kaupunki ei korvaa kouluun tuomaa omaisuuttani.
3.3.4 Turvallisuus
Jokaisella on velvollisuus edistää turvallisuutta ja ilmoittaa kaikista turvallisuuteen liittyvistä vioista ja puutteista henkilökunnalle.
Liikkumiseen tarkoitettuja välineitä sekä liikuntavälineitä säilytetään sovituissa paikoissa.
Välituntisin tulee noudattaa välituntivalvojien ohjeistuksia ja välitunteihin annettuja koulukohtaisia tarkentavia ohjeita. Kouluilla on kameravalvontaa.
Käyttäydyn välitunneilla rauhallisesti ja muita kunnioittaen.
Ulkovälitunnit vietän ulkona, kulkematta sisäkautta välitunnin aikana.
Menen jäädytetylle kentälle ja kaukaloon vain luistimet jalassa opettajan luvalla. Käytän jääkentällä aina kypärää. Noudatan talvella koulumme käytänteitä liittyen mäenlaskuun ja lumipallojen heittelyyn.
Yläkoululaisena vietän sisävälitunnit sovittuna ajankohtana sovitulla alueella ja käyttäydyn sisävälituntisääntöjen mukaisesti. Sisävälitunneista ja säännöistä sovitaan jokaisen lukuvuoden alkaessa erikseen.
Tulen sekä aamuisin että välitunneilta sisälle vasta kellon soitua luokkatason omalla vuorolla. Yläkoululaisena saan tulla aamuisin sisälle ennen kellonsoittoa sovittuihin tiloihin.
Käyn WC-tiloissa yksin. Pyrin käymään WC:ssä välituntien alussa tai lopussa.
3.3.5 Tietotekniset laitteet (tietokoneet, tabletit, älypuhelimet ja muut mobiililaitteet)
Oppilas ei saa käyttää tietoteknisiä laitteita luvatta tai pitää esillä oppituntien, muun opetussuunnitelman mukaisen opetuksen ja ruokailun aikana. Oppilas pitää huolen siitä, että laitteet ovat häiriötä aiheuttamattomassa tilassa koulupäivän aikana. Kouluilla voi olla yhdessä huoltajien ja oppilaiden kanssa sovittuja käytänteitä edellä mainittujen välineiden säilyttämiseen oppituntien ja ruokailun aikana.
Koulu ei ole missään vastuussa oppilaiden omista kouluun tuomista ja käyttämistä tietoteknisistä laitteista, esim. tietokoneista, tableteista ja älypuhelimista.
Käytän oppitunneilla koulun tietoteknisiä laitteita tai opettajan luvalla omaa kännykkääni vain opiskeluun.
Huolehdin, että käytössäni oleva koulun ChromeBook on joka päivä ladattuna mukana koulussa.
1.-5. luokkalaisena pidän kännykkäni ja muut tietotekniset laitteeni koko päivän ajan repussa äänettömällä. Käytän kännykkää koulupäivän aikana vain aikuisen luvalla.
6.-9. luokkalaisena pidän kännykkäni ja muut tietotekniset laitteeni koko päivän ajan äänettömällä. Kaikissa luokissa on kännyköille kännykkälaatikko, jotta keskityn oppitunneilla paremmin opiskeluun.
6.-9. luokkalaisena voin käyttää omaa kännykkääni välitunneilla sovitusti.
3.3.6 Päihteet ja vaaralliset esineet
Kouluun ei saa tuoda mitään lailla kiellettyjä, vaarallisia tai omaisuuden vahingoittamiseen tarkoitettuja esineitä tai asioita (esim. alkoholi, tupakka, nuuska, sähkötupakka, huumausaineet, veitset, ampuma-aseet, laserosoittimet yms.) (Perusopetuslaki 29§, Järjestyslaki (612/2003) 9§ ja 10§, Huumausainelaki (373/2008) 3§, Tupakkalaki 2§)
3.3.7 Ojentaminen ja kurinpito
Sääntöjen noudattamatta jättämisestä voi seurata keskustelu oppilaan kanssa, tiedotus huoltajalle, määrääminen poistumaan luokasta tai muusta tilasta, jossa opetusta järjestetään, kasvatuskeskustelu, jälki-istunto, kirjallinen varoitus, opetukseen osallistumisen epääminen, kotitehtävien teettäminen työpäivän jälkeen, siivousvelvoite, kiellettyjen esineiden ja aineiden tarkastaminen sekä haltuunotto ja erottaminen koulusta määräajaksi.
Koulun opettajan tai rehtorin tulee ilmoittaa tietoonsa tulleesta oppimisympäristössä tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. (Perusopetuslaki 29§)
Koulussamme on käytössä stoppiluokka työrauhan takaamiseksi oppitunneilla. Jos häiritsen opetusta oppitunneilla, tiedän joutuvani stoppiluokkaan.
Koulun alueella noudatetaan koulukohtaisia tarkennettuja ohjeita. Lähtökohtana on, että jokainen käyttäytyy niin, ettei turvallisuus vaarannu.
Metsäkylän yhtenäiskoulun koulukohtaiset tarkennukset ovat jokaisen alakohdan yhteydessä.
Järjestyssäännöistä tiedotetaan Ylöjärven kaupungin kotisivuilla.
Järjestyssäännöt käydään läpi henkilöstön ja oppilaiden kanssa joka lukuvuosi.
Oppilaat ja huoltajat ovat olleet mukana laatimassa järjestyssääntöjä yhdessä opetushenkilöstön kanssa.
Kouluissa ja luokissa voi olla täsmennetyt ja/tai tiivistetyt versiot järjestyssäännöistä.
Järjestyssääntöjen toimivuutta seurataan vuosittain sekä päivitetään tarvittaessa.