Ylöjärven kaupungin ESKO-esimieskoulutusohjelma on startannut. Ensimmäisessä, tammikuussa aloittaneessa koulutusryhmässä on 24 esimiestä kaupungin eri yksiköistä.
– Kukin kaupungin neljästä osastosta sai nimetä omat osallistujansa. Tavoitteena oli koota ryhmä, jossa on sekä kokeneita että aloittelevia esimiehiä. Näin saimme koottua osallistujista luontevasti mentorointiparit, kertoo henkilöstöpäällikkö Minna Kekarainen.
Ensimmäinen koulutus toimii pilottina tuleville. Tarkoituksena on, että kaikki kaupungin esimiehet käyvät koulutusohjelman. Puolen vuoden koulutukseen pääsee vuosittain kaksi ryhmää, toinen keväällä ja toinen syksyllä.
– Kaupungilla ei ole aiemmin ollut laajaa esimieskoulutusohjelmaa, joten tämä kevään 2021 toteutus toimii pilottina koko uudelle ohjelmalle. Pilottia arvioidaan laajasti ja sen pohjalta voimme tehdä muutoksia tuleviin toteutuksiin, kertoo henkilöstösuunnittelija Taru Smolander.
Parempaa vuorovaikutusta
Esko-esimieskoulutus on osa kaupungin henkilöstöohjelmaa ja se toteuttaa osaltaan Ylöjärven kaupunkistrategiaa. Koulutusohjelman tavoitteena on esimiestyön laadun nostaminen ja työkyvyttömyyskustannusten pienentäminen.
– Esimiestyö on ennen kaikkea vuorovaikutusta. Valmentamalla esimiehiä aiempaa paremmiksi vuorovaikuttajiksi pystymme entistä paremmin tukemaan myös työntekijöidemme työhyvinvointia, henkilöstösuunnittelija Taru Smolander taustoittaa.
Koulutusohjelmassa on kuusi osiota, joista kukin sisältää vuorovaikutteisen luennon ja reflektoivan kirjallisen tehtävän. Koulutukset toteutetaan osin ulkopuolisten kumppanien avulla ja osin henkilöstöhallinnon omana työnä.
- Esimies palvelussuhdeosaajana
- Esimies työhyvinvoinnin johtajana
- Esimies työyhteisön rakentajana
- Esimies työn organisoijana ja suunnannäyttäjänä
- Esimies osaamisen kehittäjänä
- Minä esimiehenä
Keva rahoittaa osan
Esko-esimieskoulutusohjelman ohjausryhmänä toimii kaupungin johtoryhmä. Lisäksi on koottu projektiryhmä, jonka tehtävänä on mm. arvioida pilottikoulutusta.
Työeläkevakuuttaja Keva myönsi vuoden 2020 lopulla 35 000 euroa ESKO-ohjelman käynnistämiseksi. ESKO valikoitui yhdeksi työelämän kehittämisrahan saajaksi 57 hakijan joukosta. Ylöjärven saama summa oli neljänneksi suurin. Kaikkiaan Keva myönsi rahoitusta 17:lle kunta-alan ja kirkon hankkeelle yhteensä 500 000 euroa.
KUVA: Laajan koulutusohjelman suunnittelu ja toteutus on mielenkiintoinen ja innostava kokemus kaupungin henkilöstöhallinnolle. Kuvassa keskustelevat henkilöstöpäällikkö Minna Kekarainen (oik.), henkilöstösuunnittelija Taru Smolander ja henkilöstösihteeri Marjoriina Mannermaa. Viestintäpäällikkö Tiina Helminen (vas.) vastaa koulutusohjelman yleisviestinnästä. Sosiaalisessa mediassa ohjelmasta käytetään mm. tunnisteita #ESKO, #esimieskoulutus, #HR, #Keva ja tietysti #Ylöjärvi.