Siirry sisältöön
Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Biojätteen lajitteluvelvoite lähenee – nyt on viimeiset hetket valita sopiva lajittelutapa

Keittiössä syntyvä biojäte pitää jätehuoltomääräysten mukaan lajitella pian yhä useammassa kodissa. Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee 1.9.2023 koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä.

Käytännössä mukaan tulevat nyt pientalot eli omakotitalot, paritalot ja alle viiden asunnon rivitalot, koska isommissa kiinteistöissä biojätteen lajittelu on jo aloitettu.

Valitse sopiva lajittelutapa pikimmiten

Velvoite koskee Tampereen seudun keskustaajaman alueella noin 40 000 kiinteistöä, joista noin puolella on velvoite vielä hoitamatta.

Pientalojen asukkaat voivat valita kolmesta lajittelutavasta itselleen sopivimman. Voi joko tilata oman biojäteastian, liittyä naapuruston biokimppaan tai kompostoida biojätteet jätehuoltomääräysten mukaisessa kompostorissa.

– Lähetämme elokuun alussa kirjeen koteihin, joista tietojemme mukaan puuttuu vielä jäteastia, kimpan jäsenyys tai kompostointi-ilmoitus. Ilmoituksia ja tilauksia tulee kuitenkin nyt niin paljon, että kirjeen postituksen aikana osa sen saajista on jo saattanut hoitaa asian kuntoon. Siinä tapauksessa voi olla tyytyväinen ja ohittaa kirjeen ohjeet, Pirkanmaan Jätehuollon asiakkuuspäällikkö Sanna Eklund neuvoo.

– Syyskuun lähestyessä asiakaspalvelumme saattaa ruuhkautua. Käsittelemme astiatilaukset ja kimppailmoitukset saapumisjärjestyksessä. Ei kannata säikähtää, jos sähköisesti tehtyyn tilaukseen ei heti tule vastausta. Tilaus on kyllä otettu sisään järjestelmään. Uutta yhteydenottoa ei kannata tehdä, koska se vain lisää ruuhkaa.

Jos lajitteluvelvoitetta ei hoida kuntoon, siirtyy asia alueellisen jätehuoltoviranomaisen käsittelyyn.

Biokimppa on suosittu

Naapuruston yhteinen biojäteastia eli biokimppa on suosittu tapa hoitaa biojätteiden lajittelu. Noin 40 prosenttia velvoitealueen kiinteistöistä on biokimpassa.

– Kimppa on erityisen kätevä etenkin niille, joilla biojätettä syntyy vähän. Kimpassa lajittelu on myös edullista, koska astian tyhjennyskustannukset jaetaan osallistujien kesken. On myös fiksua, että jäteauto tyhjentää vähemmän täydempiä astioita kuin paljon puolityhjiä, Eklund sanoo.

Kaveria biokimppaan voi etsiä verkosta löytyvältä kimppakartalta. Siellä voi ilmoittautua innokkaaksi jäseneksi, kimpan perustajaksi tai tarjota paikkaa omasta jo olemassa olevasta biokimpasta.

– Seuraamme kartan ilmoittelua ja kun näyttää, että biokimppa voisi muodostua, otamme mahdollisiin osallistujiin yhteyttä. Asiakaspalvelijamme toimivat siis eräänlaisina bio-amoreina, Eklund luonnehtii.

Tilaa oma biojäteastia tai kimppa-astia:

  • Tilaa oma biojäteastia tai liitty biokimppaan pikimmiten. Lue lisää ja tee tilaus osoitteessa pjhoy.fi/kotipiha
  • Voit tarkistaa osoitteella kartalta, kuuluuko kiinteistösi velvoitealueeseen osoitteessa pjhoy.fi/kotipiha
  • Tilaukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja saat vahvistuksen sähköpostiisi kun astiatilaus tai kimppailmoitus on tallennettu. Vahvistuksessa kerrotaan myös ensimmäinen tyhjennysajankohta. Määräpäivän lähestyessä käsittelyssä saattaa olla ruuhkaa.
  • Jätehuolto tuo biojäteastian maksutta kiinteistöille.
  • Biojäteastian tyhjennys maksaa kunnasta riippuen 4,42–6,68 euroa/kerta (140 l jäteastia).
  • Tyhjennyshintaan sisältyy astian pesu kaksi kertaa vuodessa.
  • Biojäteastian tyhjennysväli on kesällä enintään kaksi viikkoa ja talvella enintään neljä viikkoa.
  • Kompostoija: Muista tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle. Linkki ilmoitukseen löytyy osoitteesta pjhoy.fi/kotipiha.

pjhoy.fi/kotipiha

Kuva: Laura Tammisto