Loiste Ylöjärvi valaisee talven pimeitä iltoja upeilla valotaideteoksilla. Valotaidefestivaalin teokset ovat yleisön nähtävillä maksutta viikonloppuna 24.–26.1.2025 kaikkina päivinä kello 17–21.
Teokset on sijoitettu niin, että yleisö pääsee nauttimaan valotaiteesta helposti. Teoksissa on käytetty valon lisäksi myös ääntä. Tapahtuma levittäytyy kaupungintalon aukiolta Kirkkopuistoon, Kirkkotanhuantien leikkipuistoon, pääkirjasto Leijaan ja Krankkulaan ja tarjoaa monipuolisen valotaidekokemuksn kaikenikäisille. Osana tapahtumaa valaistaan myös Kurun ja Viljakkalan kirjastot. Lisäksi tapahtuma juhlistaa Ylöjärven 156-vuotissyntymäpäivää, joka on perjantaina 24.1.
Loisteen opastettu kierros järjestetään lauantaina klo 18. Oppaana toimii valotaiteilija Jussi Kamunen, jonka teoksia on nähtävillä Loisteessa. Opastuskierrokselle on lähtö kaupungintalon aukiolta (Kuruntie 12). Valotaidefestivaalin reitillä kuljetaan viime vuoden tapaan pääkirjasto Leijan sisätilojen läpi Avenueta pitkin. Teoksia on myös kirjaston näyttelytilassa ja monitoimisalissa. Kirjaston asiakaspalvelu ja lainauspiste suljetaan tapahtuman vuoksi poikkeuksellisesti perjantaina 24.1. jo klo 17.
Festivaali ja opastuskierros ovat maksuttomia. Suurin osa teoksista on ulkona. Reitillä liikutaan jalkaisin, ja matkalle osuu muutama tien ylitys. Kaikki lähistön pysäköintipaikat ovat käytössä normaalisti. Suosittelemme säänmukaista varustusta.
Reittikartta tulee näkyville verkkosivuille: ylojarvi.fi/loiste
Tapahtuman järjestää kaupungin kulttuuripalvelut yhdessä kaupungin muiden yksiköiden ja seurakunnan sekä Stereo:ID Ltd Oy:n kanssa.
Valotaide tuo taikaa talvi-iltoihin – nähdään Loisteessa!
Loiste Ylöjärvi -reitillä olevat teokset
Kaupungintalon ulkoseinä
- Teos: Eksergia & Anergia
Jussi Kamunen, Tanja Silvennoinen, Harri Kuittinen
Toteutus: Granlund Creative Design – Granlund Oy 2023/2025
Energiaa on koko ajan ympärillämme, se uusiutuu ja muuttaa muotoaan – mutta miltä energia näyttää? Teoksen teemana on energian eri muodot. Teoksessa ihmisen valjastama energia kohtaa katsojan oman energian ja liikkeen. Ihmisen, valon ja värin yhteisleikki luo uutta, säkenöivää energiaa.
Kirkkopuisto, Ylöjärven kirkko
- Teos: Rajapintaiset
Janne Ahola, 2025
Mitä tapahtuu, kun objektit törmäävät ja niiden omat rajat katoavat? Voiko tästä syntyä jotain uutta ja odottamatonta, jotain, mikä muokkaisi kokonaisuutta jatkuvasti?
Janne Ahola on helsinkiläinen suunnittelija ja videotaiteilija, joka on erikoistunut digitaaliseen taiteeseen ja projisointitekniikoihin. Viime aikoina hän on yhdistellyt työssään perinteistä maalausta, videota ja animaatiota. Hänen töitään on nähty ympäri maailmaa, muun muassa Euroopassa, Japanissa ja Afrikassa.
Rajapintaiset ei pelkästään kuvaa visuaalisia ilmiöitä, vaan toimii myös vertauskuvana ihmisen kokemuksille ja näkökulmille, jotka jatkuvasti törmäävät toisiinsa luoden uutta ja siten haastaen vanhaa ja totuttua.
Kirkkotanhuantien leikkipuisto
- Teos: Hehkuva häiriö
Jussi Kamunen, 2025
Teos on pimeydessä hehkuva monoliitti, jossa valo ja ääni yhdistyvät. Kristallimaisesti hohtava lasimurska heijastaa valoa ympärilleen ja taivasta kohti. Teos pohtii viestinnän merkitystä ja sen vaikeutta, inspiroituen datavirroista ja niiden häiriöistä sekä inhimillisen viestinnän haasteista.
Ylöjärveläissyntyinen valotaiteilija Jussi Kamunen on työskennellyt monipuolisesti valosuunnittelun ja valotaiteen parissa vuodesta 1998. Valo- ja videosuunnittelijana Kamunen on toiminut pitkään oopperan, teatterin ja muun viihdeteollisuuden parissa. Kamunen on myös osa Granlund Oy:n Granlund Creative Design ryhmää, jossa hän toimii esitystekniikan ja valaistussuunnittelun asiantuntijana.
- Teos: Peilipöllö (Bubo speculus) II
Jere Suontausta, 2025
Fiktiivis-dystooppinen pöllöveistos koostuu lähes kokonaan kierrätysmateriaaleista, kuten museovalaisimien reflektoreista ja viinipikareista. Teos pohtii ilmastokatastrofia ja selviytymistä valosaasteen keskellä. Esillä oleva veistos on teoksen toinen versio. Teoksen ensimmäinen versio on nähty aikaisemminkin Loiste valotaidefestivaaleilla. Tänä vuonna teos on ollut esillä myös Lux Helsinki -valotaidetapahtumassa.
Jere Suontausta on helsinkiläis-jyväskyläläinen taiteilija, jonka työskentelyssä korostuu intuitio ja sattumanvarainen ote. Teokset saavat usein muotonsa löydettyjen esineiden, kierrätysmateriaalien ja valon kohdatessa toisensa. Hänen teoksensa kumpuavat alitajuntaisesta kosmisuudesta, synestesiasta ja kineettisyyden lumosta, tuoden löydetyille esineille uuden merkityksen. Suontausta on valmistunut Teatteritaiteen maisteriksi ja on Suomen valotaiteen seura FLASHin jäsen.
Kirjasto Leija
- Teos: Plasma Bees
Ilkka Paloniemi, 2024
”Plasma Bees” on neonvaloista ja kierrätetyistä kehyksistä koostuva potrettisarja, joka yhdistää taiteen historian ja energian muodot. Neonvalot kuvastavat ihmisen tuottamaa energiaa, kun taas mehiläiset tuottavat hunajaa luonnon energiasta. ”Inspiroituneena dieselmoottorin hehkutuksen merkistä luonnostelin erilaisia silmukoita, joista alkoi syntyä erilaisia hyönteisiä: muurahaisia, ampiaisia, itikoita ja mehiläisiä.” I.Paloniemi
Ilkka Paloniemi on valon, taiteen ja arkkitehtuurin kentällä työskentelevä taiteilija, kuraattori ja suunnittelija, joka ei lakkaa hämmästelemästä valoa.
- Teos: Tuonelan virroissa
Tuuli Pollari, 2025
Musiikki: Juho Poutiainen
Varjotaideinstallaatio tutkii kuoleman mysteeriä ja sisältää perinteisiä kuoleman kuvaston elementtejä varjoiksi tuotuina. Teos on rakennettu installaatioksi ensiesityksenä tämän vuoden Loiste valotaidefestivaalille. Teoksen pääsee kokemaan visuaalisena teoksena sekä samalla katsomaan teosta teknisen toteutuksen näkökulmasta.
Installaatiossa käytetään monenlaisia tekniikoita ja materiaaleja, kuten lasimaaleilla maalattuja muovipleksejä, muotoon leikattua pahvia sekä värillisiä valokalvoja ja lasimaaleja varjojen ja värien luomiseen.
Tuuli Pollari on koulutukseltaan muotoilija (AMK) ja kuvataiteilija (ylempi AMK) ja työskentelee Ylöjärven kaupungin yhteisötaiteilijana.
- Teos: Luontoa muuttamassa
Marko Vierimaa ja Tuomas Rio, 2025
”Luontoa muuttamassa” on luonnosta inspiroitunut äänen ja kuvan yhdistävä multimediateos, joka leikittelee ajatuksella luonnon siirtämisestä. Pahvilaatikoille projisoidut videot ja luonnon inspiroima ääniraita luovat moniulotteisen kokemuksen, joka herättää pohtimaan, voiko luontoa todella pakata ja kuljettaa, vai onko ajatus itsessään mahdoton. Teos kutsuu pysähtymään ja tarkastelemaan ihmisen ja luonnon välistä suhdetta sekä ympäristön haavoittuvuutta.
Kädentaidontalo Krankkula
- Teos: Hurja Vauhti
- Ylöjärven lasten ja nuorten kuvataidekoulu Piirto
Ylöjärven lasten ja nuorten kuvataidekoulu Piirto toimii Krankkulan kädentaitojen talossa. Yhdessä opettaja Elina Lindin kanssa oppilaat ovat muotoilleet ”Hurja vauhti” -teoksen. Teoksessa on käytetty kymmeniä käytöstä poistettuja heijastinliivejä. Niiden heijastimet avaavat meille näkymän, jossa polkupyörän vauhti on niin kova, että jälkeen jää kipinöiden vana. Kun mielikuvituksen antaa viedä, mikä tahansa retki polkupyörällä voi muuttua lentäväksi seikkailuksi.
Loiste valotaidefestivaalin lisäkohde
Ylöjärven hautausmaan takaosa
Lahoa -lahopuutarja ja Portti-teos
Ylöjärven seurakunta
Lahopuutarhan ja ”Portti” kierrätystaideteoksen on tarkoitus lisätä huomiota kaupunkiluonnon köyhtymiseen ja toimiin, joilla luonnon monimuotoisuutta voidaan parantaa.