Suomi.fi-sivustolla on julkaistu opas, johon on koottu ohjeita häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumiseen. Oppaasta löytyy tietoa normaaliajan häiriöistä sekä laajemmin yhteiskuntaan vaikuttavista poikkeavista tilanteista.
Varautumista vaativia tilanteita ovat esimerkiksi:
- pitkät sähkö- ja vesikatkot
- pitkät häiriöt internetin tai pankkipalveluiden toiminnassa
- luonnonilmiöt, kuten myrsky tai laaja maastopalo
- pitkäkestoiset kriisit, kuten pandemia tai sotilaallinen konflikti.
Varautuminen tarkoittaa ennakkoon valmistautumista erilaisiin häiriötilanteisiin.
Onko kotivarasi kunnossa?
Joskus oma yllättävä sairastuminenkin voi olla tilanne, jossa varautuminen auttaa. Kotoa on hyvä löytyä ruokaa ja juotavaa muutamaksi päiväksi, jos ei yhtäkkiä pääsekään käymään kaupassa. Samoin lääkkeitä ja muita päivittäistarvikkeita on hyvä olla hieman ylimääräistä. Muutaman päivän tarvikkeiden varaamista häiriötilanteiden varalta kutsutaan kotivaraksi.
Varautuminen on sen miettimistä, miten toimii, jos tulee jokin tavallisuudesta poikkeava tilanne. Löytyykö kotoa taskulamppu sähkökatkon varalle? Entä ensiaputarvikkeita, jos loukkaa itsensä? Onko auton tankissa bensaa, jos tarvitsee yllättäen lähteä vaikka viemään läheistä lääkäriin? Onko jemmassa yhtään käteistä rahaa, jos pankkikortilla ei voikaan tietoliikennehäiriön vuoksi maksaa?
Varautuminen kuuluu kaikille
Suomessa eri viranomaiset ovat varautuneet vastuidensa mukaisesti. Myös yritysten, järjestöjen ja kansalaisten on tärkeä varautua häiriötilanteisiin omalta osaltaan. Laajoissa häiriötilanteissa viranomaiset eivät ehdi joka kotiin auttamaan, joten jokaisen oma varautuminen on tärkeää.
Uusi varautumisen verkko-opas on luettavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Pääkohdat on viitottu suomalaisella ja suomenruotsalaisella viittomakielellä. Sivustolta löytyy myös pdf-tiivistelmä varautumisesta 15 eri kielellä, sen voi tulostaa itselleen tai läheisilleen.