Siirry sisältöön
Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Työvoimapalvelut siirtyvät valtiolta kunnille vuoden 2025 alussa – Ylöjärvi osaksi Tampereen seudun työllisyysaluetta

Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025. Uudistuksen myötä sekä henkilö- että yritysasiakkaiden työvoimapalveluista tulee osa kunnan lakisääteisiä tehtäviä.

Uudistus tuo palvelut lähemmäs kuntalaisia, mikä lisää työvoimapalvelujen saavutettavuutta ja vaikuttavuutta. Muutoksen myötä myös alueen elinvoima kehittyy, kun paikalliset tarpeet koulutuksen ja elinkeinoelämän osalta voidaan huomioida paremmin.

Tampere toimii työllisyysalueen vastuukuntana

Uudistuksen myötä Suomessa aloittaa 45 työllisyysaluetta, jotka vastaavat vuoden 2025 alusta alkaen työvoimapalveluiden järjestämisestä hallinnollisesti. Suurin osa alueista järjestää palvelunsa vastuukuntamallilla.

Ylöjärvi tulee kuulumaan Tampereen seudun työllisyysalueeseen yhdessä Akaan, Juupajoen, Kangasalan, Kuhmoisten, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Pälkäneen, Ruoveden, Tampereen, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden ja Virtain kuntien kanssa. Työllisyysalueen vastuukuntana toimii Tampere.

Työllisyysalue tarjoaa työnhakijoille ja työnantajille työllistymistä edistäviä palveluja, joita ovat muun muassa työnvälitys, tieto- ja neuvontapalvelut, ammatinvalinta- ja uraohjaus, työvoimakoulutus sekä työ- ja koulutuskokeilu. Työllisyysalueen kunnat voivat lisäksi järjestää asiakkailleen kuntakohtaisia työllistymistä edistäviä ja tukevia palveluja.

Asiakkaan palvelut jatkuvat keskeytyksettä

Muutos ei vaikuta asiakkaiden palveluihin. Jos asiakas on ilmoittautunut työnhakijaksi tai on TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakas, asiakkuus jatkuu normaalisti. Asiointikanavat säilyvät ennallaan ja sähköisenä asiointipaikkana toimii sekä henkilö- että yritysasiakkaiden osalta jatkossakin Työmarkkinatori. Työttömäksi jäävät voivat ilmoittautua työnhakijaksi edelleen Työmarkkinatorin asiointipalvelun kautta.

Ylöjärvellä Rauhalantie 2:n toimipiste lähipalveluna säilyy. Toimipisteen palvelut ja asiakaskunta laajenevat uudistuksen myötä. Mikäli työllisyysasiantuntijoiden ja -palveluiden yhteystietoihin tulee muutoksia, siitä kerrotaan muun muassa kaupungin verkkosivuilla ja Työmarkkinatori-palvelussa.

Kunnille tulee vastuu myös kotoutumisen edistämisestä

Vuoden 2025 alussa astuu voimaan myös uusi kotoutumislaki, jonka myötä kunnille tulee kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä. Kotoutumispalvelut ovat maahanmuuttaneille tarkoitettuja palveluja, joilla edistetään maahanmuuttajien kotoutumista Suomeen.

Lue lisää:

Tampereen seudun työllisyysalue

Ylöjärven kaupungin työllisyyspalvelut

Työ- ja elinkeinoministeriö: TE-palvelut 2024 -uudistus